Yrittäjä, olet selviytyjä

 

viljapelto

Mietin pitkään mistä aloittaisin, miten kirjoittaisin niin, etteivät sanani tunnu sanahelinältä tämä ison muutoksen keskellä, jossa meistä jokainen tällä hetkellä elää. Mielessäni oli paljon aiheita ja mahdollisia tulokulmia, mutta päädyin tässä kirjoituksessa selviytymiseen.

Omakin liiketoimintani on ollut melkoisessa myllerryksessä, enkä tiedä varmuudella mitä kaikkea tulevat kuukaudet tuovatkaan eteen, mutta sen tiedän, että tästä on selviydyttävä ja mentävä eteenpäin. Siitähän tässä lopulta on kyse, ettemme tee sitä virhettä, että jäämme odottamaan parempia aikoja, päätöksiä, ohjeita tai loppua. Kukaan ei tiedä milloin kokonaiskuva on lopulta hahmottunut ja millaiseksi se muodostuu. Tai milloin päätökset on ylipäätään tehty ja tieto meidän kaikkien saatavilla. Selvää on kuitenkin, että meidän yrityksemme tarvitsevat meitä tekijöitä, muussa tapauksessa ne kuihtuvat ja kuolevat.

Asiat tulevat muuttumaan siitä millaista kaikki oli ennen tätä näkymätöntä uhkaa, joka on nimetty COVID-19. Tästä muutoksesta selviytyvät parhaiten ne, jotka ovat mukautuvaisimpia ja löytävät keinot tuottaa palveluita hieman eritavalla, tai kehittävät uusia palveluita vanhojen rinnalle.

Tässä kirjoituksessa pohdin selviytymistä etenkin pienten yritysten näkökulmasta, joihin tämä muutos kenties eniten vaikuttaa yrityskentässä. Jos kenelläkään, niin vähiten pienillä yrityksillä on ollut mahdollisuuksia rakentaa isoja taloudellisia puskureita tähän täysin yllättävään ja suuriin mittakaavoihin paisuneeseen kriisiin.  Tästä syystä liiketoiminnan joustavuus ja myös uusien mahdollisuuksien kartoittaminen on pienille välttämätöntä viimeistään nyt.

darwin

Tilanteen rauhoittaminen

Ensimmäinen vaihe on shokki ja epäusko, se on selvää. Tästä huolimatta on tärkeää, että pystyt yrittäjänä rauhoittamaan tilanteen. Kaoottisimmassa vaiheessa mieli ei näe mitään mahdollisuuksia, vain mahdottomuuksia, mutta kun jätät ongelman vähäksi aikaa rauhaan, nukut yön yli, tuumaat jotakin ihan muuta tovin, saatatkin olla hetken kuluttua valmiimpi toimintaan.

Varaa myös aikaa selvitystyön tekemiseen, sillä sitä se aivan varmasti ottaa. Tieto on hajallaan ja kontrolloimattomasti pitkin nettiä ja sinulla tulee menemään aikaa ensinnäkin tiedon lukemiseen ja sitten vielä varsinaisten toimenpiteiden tekemiseen. Olen koonnut alle pientä listausta, jonka avulla on mahdollista päästä vauhtiin.

Selvitä ensimmäisenä mikä tilanteen kokonaiskuva tällä hetkellä on. Mitkä ovat lyhyen -ja pitkän aikavälin vaikutukset? Onko töitä viikoksi, kahdeksi vai kuukausiksi? Mieti välivaiheet, mikäli tilanne ei ole parantunut tai oleellisesti muuttunut esimerkiksi kuun loppuun mennessä, mikä on seuraava liikkeesi? Pohdi oletko kääntänyt aivan varmasti kaikki mahdolliset kivet ja ne kannotkin?

Töiden lisääntyminen voi myös olla haaste, vaikka se positiivinen haaste onkin. Mikäli työt oleellisesti lisääntyvät pohdi olisiko mahdollista välittää osa näistä töistä myös yrittäjä kollegalle tai pystytkö kiireen keskellä saamaan nopeasti lisätyövoimaa? Henkilöresurssien varmistaminen on tärkeä pohdinnan paikka myös siinä tilanteessa, jossa sairastumisen todennäköisyys on realiteetti ja virukseen liittyvä karanteeniaika pitkä.

Niille yrityksille, jotka ovat haasteiden äärellä keräsin pienen tehtävälistan, joka omalta osaltaan auttaa niin tilanteen rauhoittamisessa, kuin kokonaiskuvan muodostamisessakin:

 • Ota yhteys pankkiisi, mikäli sinulla on lainoja, sovi maksuvapaista lainojesi osalta
 • Neuvottele mahdollisesta rahoituksesta tai esimerkiksi luotollisesta tilistä
 • Pohdi myös olisiko tarpeellista laittaa tauolle myös omat henkilökohtaiset lainat Taloustaidon artikkeli pankkien reagoinnista asuntolainojen lyhennyksiin koronaepidemian aikana
 • Selvitä, olisiko sinun / yrityksesi mahdollista saada rahoituspaketteja
 • Selvitä oman pankin lisäksi myös muiden rahoittajien tarjoamat mahdollisuudet (Finnvera ja Business Finland) Finnvera ajankotaista yrityksille Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteessa
 • Käytä saatavilla olevia talousapuja, taloustilanteesi hahmottamiseen, esimerkiksi Yritys-Suomi talousapu Yritys-Suomi Talousapuun
 • Selvitä mitä avustuksia ELY-keskuksella on tarjolla, ainakin kehitysavustukseen on myönnetty ELY.lle lisärahoitusta ja samoin ELY-keskukset nopeuttavat maksatuksia sisällä olevien avustusten osalta
 • Seuraa Yrittäjien tiedotusta esimerkiksi seuraavan linkin takaa Kaikki koronasta yrittäjille
 • Ano YEL ja TyEL maksuihin maksuaikaa, linkit ELO:n ja Ilmarisen sivuille: Ilmarisen kysymyksiä ja vastauksia koronasta sivu Tietoa ELOn asiakkaille korona tilanteeseen
 • Sovi verottajan kanssa mahdollisista maksuajoista verojen osalta, maksujärjestelyjä verojen osalta on mahdollista hakea 25.3. alkaen: Verottajan info sivu koronan osalta
 • Sovi vuokranantajan kanssa mahdollisista joustoista maksuaikojen osalta
 • Käy läpi kulusi ja karsi sellaiset, jotka ovat karsittavissa
 • Tarkista myös muiden maksujen maksuajat
 • Varmista palkanmaksu
 • Sovi varamiesjärjestelyt myös yrityksen johtamiseen ja hallinnointiin liittyvien asioiden osalta, jos sairastut itse
 • Sovi etätöiden tekemisestä, mikäli se mahdollista on
 • Varmista, että saat omat myyntisaamisesi maailmalta
 • Neuvottele maksuajoista, mikäli oma asiakkaasi niitä tarvitsee
 • Kaiken selvittämisen ohella, huoledi omasta jaksamisestasi
 • Muista liikkua omaa kehoa kuunnellen, syö ravitsevasti ja lepää
 • Hae ulkopuolista apua esimerkiksi paikallisesta yrityskehittämöstä mikäli näiden selvityksien jälkeen havaitset, että tilanne ei kovin hyvältä näytä. Yrityskehittäjillä voi olla vielä muutama toteutuskelpoinen ajatus mitä et ole tullut ajatelleeksi.

 

Suuntaa katseesi tulevaisuuteen

Vaikka nyt kaikki näyttäisikin hyvin kaaoottiselta, muutoksessa voi sitten kuitenkin olla myös voimaa. Pidä listaa asioista mitä omassa toiminnassa tulisi kehittää pahimman kriisivaiheen jälkeen. Kirjaa muistiin myös mahdollisuuksia, loiko tämä poikkeuksellinen tilanne teille mahdollisuuden kehittää ihan uudenlaisia palveluita, joihin markkinoilla avautui tarve? Voisitko esimerkiksi hyödyntää verkkopalveluita entistä paremmin toiminnassasi, olisiko chat palvelusta apua toiminnassanne, entä videoneuvonnasta. Voisiko osaamistasi / osaamistanne monistaa muidenkin hyödyksi esimerkiksi verkkokoulutuksien kautta? Ajatuksien jalostamiseen voit saada apua esimerkiksi seuraavista:

 • ELY:n talousanalyysi ja kehittämispalvelut
 • Uusien potentiaalisten asiakkaiden kartoittaminen. Onko olemassa jokin sellainen segmentti jolle te voisitte tulevaisuudessa tarjota palveluita, mutta mitä te ette ole vielä tässä vaiheessa huomioineet?
 • Mikäli löydät potentiaalisia palveluita, joita voisitte toteuttaa tulevaisuudessa, tartu toimeen heti. Suunnittele, toteuta ja markkinoi palveluasi tarmokkaasti!

Tulevaisuus on sinun

Vaikka akuuttivaihe viekin voimia, ja tuskin kukaan on akuutissa vaiheessa kovin innovatiivinen, muista, että selviytymisen avaimet ovat kädessäsi. Kun olet rauhoittanut tilanteen, tehnyt siitä arviosi, suunnannut katseesi nykyhetkestä tulevaan on aika ottaa tulevaisuus haltuun. Se voi tarkoittaa myös sitä, että tässä muodossa et enää palveluita tuota, mutta se muoto voikin olla jotain vielä parempaa, jotain sellaista mihin et olisi ilman tätä kriisiä tullut tarttuneeksi. Kaikki on mahdollista, kunhan et jää paikoillesi, älä tee hätiköityjä päätöksiä vaan keskity taustatyön tekemiseen ja toimi tämän jälkeen faktojen perusteella.

Voimia kaikille suuren tuntemattoman edessä, älä jää yksin vaan hae apua jos omat voimavarat eivät riitä!

-Heidi

PS: Pohdi myös voisiko nyt olla aika yhteistyölle. Erilaiset yhteistyöt ja poikkitieteellisyys voi olla mahdollisuus tuottaa täysin uudenlaista palvelua tulevaisuudessa ja turvata oma toimeentulo.

 

Advertisement